Verslag Steinert bijeenkomst

Zondag 8 november, Plazarama te Willebroek - Auteur: Emma Cambré - Verschenen in NM106, pag. 28

‘t Was eigenlijk een te mooie dag om binnen te zitten maar belofte maakt schuld en het deed weer zo’n deugd om mensen terug te zien die vanuit alle hoeken van Vlaanderen kwamen: van de Westhoek tot Lanaken aan de Maas en van overal daar tussenin. Tot ons groot plezier mochten we weer nieuwe mensen verwelkomen want de ouwe garde valt stilaan weg. Ik moest weer eens een overlijden aankondigen. Geert Lagast is op 5 november overleden, hij en Monique waren vaste gasten telkens als Nema iets organiseerde en dat al meer dan 20 jaar. 

Na de voorstelling van de nieuwe leden gaf ik het woord aan Freddy Withagels. Hij schreef een boek “Hoera ik heb een burn-out”, een persoonlijk en positief verhaal. Hij kreeg een burn-out door de combinatie van zijn werk en de zorg voor Chris, zijn echtgenote met de ziekte van Steinert. Zij was ook aanwezig en ze zijn beiden ook al héél lang lid van onze vereniging.

Freddy vertelde zijn verhaal door middel van slides (wie geïnteresseerd is krijgt ze doorgemaild), hoe je als mantelzorger worstelt met je werk en de zorg en tenslotte toch het onderspit moet delven, wat overigens zeer sluipend op je afkomt.

Hij heeft dat trouwens héél professioneel aangepakt ook met de hulp van het CAW (Centrum Algemeen Welzijn) dat veel mensen niet kennen. Hij bevestigde ook wat veel van onze mensen weten: als je hulp nodig hebt, moet je zelf op zoek gaan. Daarom zijn bijeenkomsten als deze zo goed, je steekt er altijd wat vanop.

Freddy doet zijn verhaal ook op vraag van artsen en hulpverleners.  Zijn eindconclusie naar de mantelzorgers toe: neem af en toe een momentje voor jezelf en daar zijn alle middelen goed voor, meditatie af en toe en daar bedoelde hij niets zweverig mee, b.v. als je bij de bakker komt, rustig ontspannen, geduldig wachten en ondertussen aan jezelf denken.

Na een lekker stuk taart of een ijsje was het weer tijd om naar huis te gaan . Ik neem ook afscheid van Mark Hees en Bas Haasakker, onze Nederlandse verantwoordelijken voor MD bij VSN. Tot volgend jaar in Veldhoven als het God belieft in mijn geval.

En nu beginnen na te denken over volgend jaar, hoe gaan we het volgende keer aanpakken maar dat is nu even zorg voor later.

Emma CambréVerslag lezing gastspreker:
Hoera! Ik heb een burn-out!


Hoera! Ik heb een burn-out! is een openhartig boek dat ik schreef over mijn burn-out in 2010. Het beschrijft hoe het zover kwam, wat ik er van leerde en vooral hoe ik deze ervaring kon ombuigen tot een positieve ervaring! Te verkrijgen via mijn e-mailadres: freddy.withagels@skynet.be