Belg krijgt in de VS beurs van 62.500 dollar voor onderzoek naar spierziekte

Bron: MediQuality (medische pers)

BRUSSEL 20/01 - De Belgische onderzoeker Constantin van Outryve d'Ydewalle en de Schotse Lyndsay Murray hebben elk een beurs gekregen van 62.500 voor hun onderzoekswerk naar spinale musculaire atrofie (SMA). Dat staat te lezen op de website van de organisatie FightSMA.org, een van de organisaties die de beurs uitreikte. SMA is de verzamelnaam voor een bepaalde groep erfelijke neuromusculaire aandoeningen, ziekten die leiden tot het niet of onvoldoende functioneren van spieren.

Constantin van Outryve d'Ydewalle behaalde in 2007 een masterdiploma biomedische wetenschappen aan de KU Leuven, waar hij nu werkt aan een postdoctoraat. In het kader daarvan studeert hij momenteel aan de prestigieuze Johns Hopkins University in Baltimore in de VS.

In april vorig jaar kregen hij en Murray al een beurs van 25.000 dollar als twee van vijf laureaten van een onderzoeksaward, uitgereikt door FightSMA en de Gwendolyn Strong Foundation.

De Belgische onderzoeker liet in een reactie op het nieuws weten "vereerd te zijn" met de nieuwe beurs. "Ik bedank de beide organisaties voor hun vertrouwen in mij", zei hij nog.

De aandoeningen die SMA genoemd worden, hebben met elkaar gemeen dat er iets mis is met de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg die uitlopers hebben naar de spieren. Een aantal van deze cellen functioneert niet waardoor er geen of gebrekkige signalen aan de spieren worden doorgegeven, met als gevolg verlamming en dunner worden van spieren.