Solidariteitsprijs – campagne Nema vzw

Spierziekte? Wat is dat?
Augustus 2013

Dikwijls leef je al jaren in onzekerheid (of nog steeds), heb je af te rekenen met onbegrip, beperkingen in je leven,...

Jullie, onze vrijwilligers, en wij als projectmedewerker bij Nema vzw weten dat het leven met een spierziekte niet eenvoudig is. Maar voor velen is het nog onbekend, en veel mensen met een spierziekte kennen de weg naar Nema nog niet.

Via Geert Delanghe - zelfstandig copywriter en leerkracht copywriting van de afd. grafisch ontwerp / Graphic design van de Artesis Hogeschool, Koninklijke academie voor schone kunsten te Antwerpen - kregen we de vraag of Nema een reële opdracht kon bedenken voor zijn studenten.

De studenten kregen de moeilijke opdracht om een concept voor een affiche te bedenken om op die manier personen zonder spierziekte nieuwsgierig te maken - en te mobiliseren om ons te steunen - én personen met een spierziekte of verwanten de weg naar Nema te tonen. 

Met veel belangstelling luisterden de studenten naar het relaas van Emma, de uiteenzetting van onze werking en de opdracht voor de affiche. Je kon duidelijk merken dat de studenten ontroerd maar ook geschokt waren van de realiteit van het leven met een spierziekte. Maar Geert vertelde me dat zij nadien enthousiast aan de slag gingen met het bedenken van ideeën.

Uit de voorgestelde concepten selecteerden Geert en ik enkele geschikte ideeën. Om deze affiches te illustreren belde ik daarna enkele leden op met de vraag of zij hieraan wilden meewerken.

Lang duurde mijn zoektocht niet! Kimberly Menu en Antonio Ventriglia stemden onmiddellijk toe om mee te werken aan de fotoshoot, ook al was deze best vermoeiend voor hen. Wij zijn hen hiervoor heel dankbaar!

Enkele uitgewerkte affiches werden aan ons bestuur gepresenteerd. Het was niet eenvoudig, want de meningen waren erg verdeeld… maar de uiteindelijke keuze viel op het ontwerp van Suraya Denissen. Na enkele aanpassingen werd deze affiche ingestuurd om mee te dingen naar de grote Solidariteitsprijs van De Standaard. Het was echter zeer moeilijk om te concurreren met de grote ‘kleppers’ van reclamebureaus die ook meededen. Maar met het ontwerp van Suraya maakten we zeker kans!

Jammer genoeg haalden we de eerste ronde niet… maar niet getreurd, we hebben dankzij Suraya een mooi concept en ontwerp om in de toekomst te kunnen gebruiken. Binnenkort zal je deze affiche – met nog extra contactgegevens - kunnen bewonderen in de wachtzalen van verschillende praktijken en NMRC’s. Maar eerst willen we deze affiche nog aan ABMM voorstellen zodat we eventueel een Nederlandstalige én Franstalige versie kunnen verspreiden.

Nogmaals hartelijke dank aan Suraya voor haar ontwerp, de andere studenten voor hun inzendingen, Emma Cambré voor haar relaas aan de studenten, Kimberly en Antonio voor hun medewerking voor de campagne en Geert Delanghe voor het ondersteunen en begeleiden van dit project.

Wordt vervolgd! 
Uw projectmedewerker,
Karin Moons